Здравният министър говори за въздушни линейки в почти всички болници: Постигнахме условия,

...
Здравният министър говори за въздушни линейки в почти всички болници: Постигнахме условия,
Коментари Харесай

Меджидиев: Площадки за въздушни линейки ще има в почти всички болници

Здравният министър приказва за въздушни коли за спешна помощ в съвсем всички лечебни заведения: 

Постигнахме условия, които дават отговор на това, което дават медицинските хеликоптери за оказване на помощ по въздуха. Това съобщи служебният здравен министър доктор Асен Меджидиев пред публицисти, откакто ревизира по какъв начин върви образованието на първите 50 медицински експерти във Военномедицинска академия - лекари и медсестри, които ще оказват незабавна помощ по въздуха, написа.

" Първоначално екипите ще работят с наземните Спешни центрове и лечебни заведения. Диспечерите ще могат да правят оценка дали да излети хеликоптер или да е наземна помощ. Желания за присъединяване в програмата демонстрираха 106 претенденти за образование. Те са разграничени в две групи, в началото ще са 50 души, по-късно ще има още един курс от 50 души. Обучават се лекари и медицински сестри, също по този начин анестезиолози или студенти по анестезиология. Програмата е сносно направена от водещите ни експерти, с цел да може да се оказва помощ на всякаква група пациенти ", изясни Меджидиев.

Здравният министър е впечатлен от това, което са създали във ВМА за обучителния развой за медицинските хеликоптери. Той изясни, че преди 20 дни е бил в базата в Пиемонт в Торино, където се приготвя първият медицински хеликоптер за България. Там Меджидиев се срещнал със ситуационния център, с здравното съоръжение и аптеките, които са готови за екипите, когато тръгвал за полет. " Това, което виждам във ВМА, квалифицирано от военачалник Венцислав Мутафчийски е съвсем същото ", удовлетворен е Асен Меджидиев.

Военномедицинска академия вложи доста пари за построяването на трейнинг центъра за медици, които да оказват незабавна помощ по въздуха с медицинските хеликоптери. В момента се образоват 4 групи - освен лекарите и медицинските сестри, а и парамедици, както и два курса за бойни санитари, изясни шефът на ВМА военачалник Венцислав Мутафчийски.

Програмата и образованието са много интензивни. Освен това ген. Мутафчийски открои, че от ден на ден поръчки за трейнинг центъра на ВМА за образование се получават от полицията, специфичните разследващи служби и НСО.

Ген. Мутафчийски увери, че преподавателите във ВМА са опитни и има сертифицирани екипи по натовски стандарт. В самото образование ВМА не дефинира разпоредбите, само че от страна на болничното заведение вземат участие четирима преподаватели.

А другояче двата лизингови медицински хеликоптери ще дойдат средата на юли месец, увери здравният министър. Първият напълно закупен медицински хеликоптер за избавяне по въздуха ще пристигна през декември, а останалите през идващите години. В момента се построяват и местата за кацане по лечебните заведения в страната, провеждат се хангарите и базите, където ще бъдат ситуирани хеликоптерите. Назначава се и личният състав в Националния координационен център по неотложност, който би трябвало да проработи от 1 юни.

Определени са 5 бази за медицинските хеликоптери - първите две бази ще са в Долна Митрополия и в София, а след това ще има бази във Варна, в Пловдив и в Ямбол. Впоследствие може да се оформят и повече бази. Площадки за кацане в съвсем всички регионални и академични лечебни заведения в страната.

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР